Sniglar är ett sjå skriver Per Morberg i sin kokbok och jag är beredd att hålla med. Vi huserar nu ett femtital flyktingar från Valdermarsvikstrakten. De tog dock sina egna hus med sig. Ville väl inte tränga sig på mer än nödvändigt. Tysta och snälla är de, men kräver dock en hel del omsorg enligt ett strikt schema.
Dag 1-3 ska de gå på en diet av salladsblad. De bajsar så in i norden att salladen måste bytas och både lådan och sniglarna behöver göras rent regelbundet.
Dag 4-5 övergår dieten till fasta då de små liven får nöja sig med att åka runt på ett lager fin sand.
Dag 6 ska sniglarna noggrant göras rena och sedan läggas i en hink med vatten, salt och vinäger. Sedan ska de sköljas, men vid det här laget har de slutat att ha några egna anspråk. Så blir det dags att förvälla dem i saltat vatten. Därefter ska de ut ur skalen och ner i en lag där de ska koka i inte mindre än tre timmar. Sedan ska skalen kokas, sköljas och torkas. Därefter är de klara att tillagas enligt valfritt recept.
Vi är inne på dag två, så mycket sjå återstår. Om inte de rymmer hem till Valdermarsvik vill säga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar